Elävä Kuolema projekti

Hankkeesta:

Elävä Kuolema -hankkeessa taiteilijat työskentelivät Oulun kaupunginsairaalan palliatiivisen ja saattohoidon osasto A2:lla 2019-2020.

​Hankkeessa luotiin osastolle pysyvä Taideapteekki. Hoidossa olevalla ihmisellä on mahdollisuus lainata haluamansa taideteos huoneeseensa taideapteekin valikoimasta. Teokset jäävät pysyvästi osastolle.

Hanketta toteuttavat yhdeksän taiteilijaa:

Helena Ratinen, tanssitaiteilija

Hanna Kaisa Vainio, kuvataiteilija

Martu Väisänen, valokuvaaja

Hiukkavaaran taiteilijoiden työryhmä:

Saara Candelin, Kaisu Heikkilä, Saara Heinonen, Pekka Homanen, Ilona Kivijärvi, Riikka Kontio

Martu Väisänen toteutti valokuvateoksen osaston kaarevalle seinälle. Hän kuvasi myös osaston henkilökuntaa kehittämällään tunnekuvamenetelmällä.

Martu Väisänen kertoo: Otin nöyrän kiitollisena vastaan tämän työtehtävän mihin minut valittiin suuresta hakijajoukosta, osaksi työryhmää. Tutustuin lähes vuoden ajan A2:n toimintaan työskennellessäni taiteilija Elävä Kuolema hankkeessa muiden ammattitaiteilijoiden kanssa. Tulin tutuksi osaston työntekijöille ja ennenkaikkea ymmärsin heidän usein näkymättömän työn suuren merkityksen. Tätä asiaa haluaisin tuoda työssäni esiin valokuvan ja taiteen keinoin. Halusin hälventää ennakkoluuloja ja pelkoa kuolemaa kohtaan ja näin helpottaa omaisien, potilaiden, henkilökunnan ja meidän kaikkien elämää. Omakohtainen henkilökohtainen taiteilija-prosessi on valmistanut minua tähän työskentelyn jatkamiseen ja minulla on selkeä olo että tämäntyyppiselle työlle ja keskustelulle on myös yhteiskunnallinen tarve.

Halusin nostaa kuvauksen keskiöön hoitohenkilökunnan ja heidän tunteensa. Tunnekuvaa olen kehittänyt ja tehnyt noin 10 vuotta. Nyt on tarve kokeilla työhön uutta näkökulmaa ja pyysin kuvattavia kertomaan omasta olosta teksin muodossa. Nämä tekstit lisäsin kuvaan kuvankäsittelyllä.

Suuri (2,2×4,4 metriä), osaston seinälle tullut valokuva hevosesta, kahdesta mallista ja pupusta kuvattiin 22.12.2019, talvipäivän seisauksen aikana Oulussa. Teoksen keskiössä on lempeys, lohtu ja kauneus. Löysin kuvauksiin upeat kaksoset, hevosen ja jäniksen sekä puvustuksen. Työryhmään kuuluivat myös Saija Kannisto-Junka joka teki malleille kampauksen ja meikin.

Olen kuvaajana sentyyppinen että rakennan kuvat mahdollisimman valmiiksi jo kuvausvaiheessa, se on tärkeä osa työprosessiani ja näin pystyn vaikuttamaan hyvin kaikkiin osa-alueisiin työssäni. Voimakas mielikuva päässä siitä miltä kuva näyttää valmiina kantaa eteenpäin ja sen viitoittalla tiellä alan rakentamaan kuvaa valmiiksi työryhmän kanssa. Toki kuvaan tulee myös kuvankäsittelyä mutta haluan säilyttää kuvan mahdollisimman ”aitona”, sellaisena jonka koin mielikuvissa ja minkalaisena näin sen kuvauspaikalla.

Kuvankäsittelyssä tein hieman taianomaista tunnelmaa kuvaan, lisäsin kaisloja etualalle, korjasin hieman värisävyjä ja yksityiskohtia ja mietin että tekisin taivaasta voimakkaan värisen. Päädyin siihen että halusin jättää kuvan mahdollisimman luonnollisen näköiseksi ja lopputulokseen olin tyytyväinen.

Kuva laitettiin seinätapettina osaston seinälle muutamassa tunnissa ammattilaisten toimesta. Olin itse valvomassa työn asennusta.

Kuvien sommittelusta tuli hyvä kokonaisuus

Kuvat olivat esillä muiden Elävä Kuolema teosten kanssa Oulun Kaupungin kirjastossa. Samalla pidimme seminaarin jossa toimin myös puhujana, kerroin puheessani taiteellisessa työskentelystäni ja ajatuksistani projektissa.

Halusin kuviin ikiaikaista tunnelmaa, symboliikaa sekä arvoituksellisuutta. Tämä ”Rannalla” teos antaa toivon mukaan osastolle ilmettä, sen eteen voi pysähtyä ja se auttaa käsittelemään tunteita. Meren jatkuva liike, aava ulappa ja se että maa kohoaa on asioita joihin kukaan ihminen ei voi mitään, samaa on jokaisen elämän päättävä kuolema. Se tulee kaikille ja toivon että tämä teos antaa lohtua sillä hetkellä kun sitä katselevat ovat viimeisellä rannalla.

Kuvia henkilökunnasta, Tunnekuvat.