Tunnekuva

Eräänä keväisenä yönä 2013 näin unta, jossa kuvasin yhden naisen tunneskaalan. Kehitin ideasta laajemman, päätin kuvata mahdollisimman monta naista sekä itsensä naiseksi tuntevaa ja heidän tunteitaan. Rikoin näyttelyssä valokuvaajan valtaa ja näin annoin kuvattavien itse valita tunteensa, mitä haluavat tuoda esiin. Taideideani pohjautui naisen arvottamiseen, siihen mitä tunteita saa näyttää sekä mediakriittisyyteen. Näyttely kuvattiin kevään 2013-syksyn 2013 välillä ja julkaistiin Oulun Taiteiden yössä 2013. Tämä on yhteisöllinen Tunnekuva-projekti, johon jokaisella oli mahdollisuus osallistua. Tämä projekti on nähtävissä YouTubessa.

Tämän jälkeen tunnekuva on saanut monet kasvot, olen tehnyt kuvauksia erilaisten ihmisryhmien kanssa Oulussa ja Helsingissä. Tunteita ovat kanssani päässeet käsittelemään kaikanlaiset ihmiset, nuorista vanhuksiin. Tällähetkellä kameran edessä on käynyt kanssani tunteita tutkimassa yli 200 henkilöä. Projektin keskiössä on avoin dialogi kuvattavan ja kuvaajan välillä. Ilman luottamusta kuvattava ei voi rentoutua tarpeeksi. Kuvaajan on unohdettava valta, jota hän voisi käyttää kuvaustilanteessa. Nyt kuvattava päättää kuvaustilanteessa kuvaushetken, sen mitä on sopivaa kuvata ja missä hetkessä kuvaus tapahtuu. Vuorovaikutus tapahtuu rauhallisessa ja luottamusta herättävässä tilanteessa.

Tunnekuvaa voidaan käyttää myös kurssimuotoisesti. Silloin omaan historiaan lähdetään tutustumaan olemassaolevien ja uusien kuvien kautta. Kurssilla käydään läpi valokuvauksen historian kautta myös omaa historiaa sekä arvomaailmaa, mitä kuvien ympärillä on.